16-10-07

wat is er gebeurd?

Deze brand had plaats in een Sofa Super Store, een grote meubelzaak dus. De winkel bestond uit een stalen constructie en bestond uit een 3902 m² grote showroom met daarachter een 1579 m² grote opslagplaats.

De brand ontstond rond 19u in een overdekte laadplaats tussen de showroom en de opslagplaats. Dit gebouw was verbonden met beide andere gebouwen. Op dit moment was de winkel nog open en waren er nog werknemers aanwezig. De brandweer arriveerde 3 minuten na het alarm, al snel gevolgd door een 2de brandweerdienst.

De eerste aanval was vooral gericht op het doven van de brand in de laadplaats en het zoeken en evacueren van burgers evenals uitbreiding naar de winkel en opslagplaats voorkomen. De ploegen die naar binnen gingen melden dat ze initieel een goede zichtbaarheid hadden en slechts enkele rookwolkjes zagen nabij het plafond achterin de showroom. kort daarna werd een buitedeur geopend nabij de plaats waar de brand woedde. Pogingen om deze deur opnieuw te sluiten faalden waardoor de brand kon uitbreiden naar de showroom. Er werd een binnenaanval met 2 slangen begonnen. Hierbij werd men geconfronteerd met een ander probleem, 1 van de pre-connects (een slang die reeds volledig gemonteerd op de wagens ligt en die men enkel dient af te rollen en de druk erop te zetten) was te kort waardoor enkele brandweermannen terug naar buiten moesten gaan om er nog enkele stukken tussen te plaatsen. Hierdoor was er initieel slechts 1 kleine (diameter 45) slang om de brand aan te vallen. OP dit moment kwam via de centrale een melding binnen van een slachtoffer. Een werknemer had de 911 centrale gebeld en zei dat hij vast zat in de opslagplaats waardoor enkele brandweermannen opzoek gingen naar deze man. Deze werknemer werd gered door de brandweer nadat ze een opening hadden gemaakt in een buitenmuur van het gebouw.

Ondaks pogingen om de brand te omschrijven en te doven, breidde deze verder uit en ontbrandden de meubelen in de showroom en de brand groeide zienderogen, veel sneller dan men deze kon bestrijden met de beperkte slangen die voorhanden waren. Meerder slangen werden afgerold en onder druk gezet. Om 19u41 deed er zich een "flashover" voor in de winkelruimte terwijl er nog minstens 16 brandweermannen aan het werk waren in het gebouw. Door deze flashover kwam de integriteit van het gebouw meer om meer in het gedrang. Enkele minuten later stortte het dak bijna volledig in, waardoor vele brandweermannen zelf kwamen vast te zitten. Reddingsoperaties werden gestart. Deze operaties waren niet succesvol en tegen de tijd dat de brand onder controle was, waren 9 brandweermannen omgekomen.

Onderzoek wees uit dat deze brandweermannen stierven door rookinhallatie en brandwonden en niet zozeer door verwondingen ten gevolge van de instorting.

SofaSuperStoreSign2

03:27 Gepost door Fred in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.