21-07-07

Nationale feestdag

Vandaag 21 Juli. Onze nationale feestdag. Zoals zovele mensen wist ik niet echt goed meer hoe de vork in de steel zat en vanwaar die datum nu weer kwam. Na een beetje googelen heb ik het volgende terug gevonden en dat ga ik nu met jullie delen. EEN STUKJE BELGISCHE GESCHIEDENIS!

 

 

België werd in oude tijden bevolkt door verschillende Keltische stammen, waarvan de Menapii de belangrijkste zijn. In de Romeinse tijd werden de Keltische stammen in het gebied tussen Noordzee, Rijn, Seine en Marne (Zuid-Nederland, België, Noord-Frankrijk en delen van West-Duitsland) samen aangeduid met het woord Belgae uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de huidige Belgen niet afstammen van de Belgae. Het gebied maakte deel uit van het Romeinse Rijk alvorens het in een aantal feodale staten werd verdeeld tijdens de Middeleeuwen. Julius Caesar is de eerste die eigenlijk heeft gepraat over de Belgae. Van hem is de uitspraak « Van hen (d.i. de Galliërs) allemaal zijn de Belgen de dappersten, omdat ze het verst verwijderd zijn van de cultuur en de beschaving van de provincia, omdat er slechts zeer zelden kooplui tot bij hen reizen en die dingen invoeren, die bijdragen tot het verwekelijken van de geesten, en ze vlakbij de Germanen, die over de Rijn wonen, met wie ze voortdurend oorlog voeren, wonen. »

 

Tijdens de middeleeuwen werd wat nu onder het huidige België verstaan wordt, verdeeld tussen Frankrijk en het Duitse Rijk. De Schelde werd beschouwd als grens tussen de beide rijken. Het gebied van het huidige België kwam in handen van de Habsburgers in de 15e eeuw en werd aan het einde van de 18e eeuw overgenomen door de Fransen. Na de nederlaag van Napoleon in 1815 ging België op in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden om zo een bufferstaat te vormen tegen Frankrijk. België werd in 1830 uitgeroepen tot een onafhankelijke constitutionele monarchie . De leuze van België is eendracht  maakt macht. Deze eendracht sloeg in 1830 op de vereniging van de negen provinciën. Deze negen provinciewapens zijn dan ook vertegenwoordigd in het wapenschild van het land.

 

 

Afbeelding:Belgium coa.gif

 

 

De nationale feestdag is vastgesteld op 21 juli door een wet van 27 mei 1890. Het was op 21 juli 1831 dat Leopold I, de eerste Koning der Belgen, de grondwettelijke eed aflegde. Hij zwoer trouw aan de Belgische Grondwet, die door het Nationaal Congres werd uitgewerkt en op 7 februari 1831 werd erkend, alsook aan de Belgische wetten.

 

Wat velen echter niet weten is dat dit jaar op 21 juli 2007 de 50 ste verjaardag van de ondertekening van het verdrag van Rome eveneens wordt gevierd. Het  verdrag van Rome hield de stichting in van de EEG (Europese Economische Gemeenschap).


 

01:06 Gepost door Fred in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.