17-07-07

het eeuwige misverstand

 

ik ga nu eens trachten om enkele misverstanden uit de wereld van de hulpverlening te verhelpen thanks to my blogske.

 

Tijdens interventies krijgen ambulanciers nogal vaak dezelfde vervelende vragen over zich heen en moeten ze steeds dezelfde uitleg geven. Vragen zoals er zijn : "wie van jullie is den doktoor hé?" of bij interventie van MUG wagen en ziekenwagen : "ik heb maar een ambulance gevraagd en ze sturen er 2. Hoe komt dat nu?" en uiteraard de absolute nummer een van de meest irritante opmerkingen die je ambulancier, verpleegkundigen, politieagenten en brandweerlui kan geven : "MOET DAT NU ECHT ZOLANG DUREN? OP DIE TIJD WAS IK ER AL ZELF MEE NAAR DE KLINIEK GEGAAN ZENNE!"

 

1) ziekenwagen: bemanning = in 85 % van de gevallen 2 ambulanciers dus GEEN arts aan boord. In de andere gevallen gaat het om een ambulancier en een verpleegkundige. De uitrusting kan enorm variëren per dienst. Bepaalde diensten zijn content met een brancard en een zuurstoffles, andere diensten rusten hun wagens uit tot in de puntjes met defibrillatoren , beademingstoestellen, hartmonitoren, ... .

  3161

Dit is een ziekenwagen waarbij er dus in 99% der gevallen geen arts zal aan boord zijn.

 

2) MUG = bemanning arts en verpleegkundige. Indien de toestand van de patiënt het vereist kunnen de ambulanciers beroep doen op een MUG-team (mobiele urgentie groep) bestaand uit een urgentie-arts en een urgentieverpleegkundige. Waarom? Omdat de arts en de verpleegkundige meer mogen dan de ambulanciers vb: intuberen, medicatie geven, infusen plaatsen. De MUG rijd ook op vraag van het hulpcentrum 100 dus zonder dat de ambulanciers dit vroegn , maar omdat de dispatcher de toestand als zo ernstig inschat dat de arts meteen wordt meegestuurd naar de interventie.

 

Een MUG is een snelle wagen met een heleboel medisch materiaal aan boord, doch zonder mogelijkheid tot patiëntentransport. De patiënt wordt steeds vervoerd door de ambulance en de MUG-ploeg zal dan meerijden met de ziekenwagen. De uitrusting van een MUG wagen ligt vast in een KB en heir kan men dus niet van afwijken. Indien er dus zo een 2de wagen opduikt bij een interventie, is dit dus ter aanvulling van de ziekenwagenploeg en geen 2de ambulance.

 

mugzottegem

Dit is de MUG van Zottegem. Een duidelijk verschil met de foto van de ziekenwagens niet?

 

3) MOET DAT ZOLANG DUREN??? Ja, dat moet. de tijd van opladen en wegwezen is reeds lang voorbij hoor. Momenteel stabiliseren we de patiënt ter plaatse alvorens hem te vervoeren en dit vraagt soms tijd. Dus de beste raad die ik jullie kan geven is laat de ploegen ter plaatse hun werk doen en loop ze niet in de weg of hinder ze niet door domme opmerkingen te maken.

 

Ik wil met deze post enkel wat verduidelijking brengen en ik wil zeker niemand tegen de schenen stampen, maar ik zet dit op men blog omdat ik vandaag weer zo een halve gare had die een ganse meute zatte mensen tegen mij in het harnas aan het jagen was terwijl ik met een verkeersslachtoffer bezig was. Hij deed dit door opmerkingen  te maken zoals : " Aha, ze komen er toch nog door." "Zoud ge dat nie zo doen manneke, diene mens heeft zeer zenne." en "gij zoud toch nie aan men lijf moeten komen zenne , stukske ambulancier van men voeten. In den tijd int leger deden we dat heel anders." Probeer u zo maar eens te concentreren op uw werk hoor.

 

Greetz,

Fred

 

 

 

20:21 Gepost door Fred in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.